PALVELUT

Ovatko muistosi jääneet pölyyntymään ja haalistumaan ullakolle tai lipaston kätköihin?
Milloin viimeksi otit diaprojektorin käyttöön? Onko sitä edes olemassa enää?

Anna kuvamuistoillesi uusi elämä digitoinnin myötä ja katsele kuvia mukavasti tietokoneelta tai TV:n ruudulta kaukosäätimellä ohjaten ja lähettele kuvia sukulaisille ja tuttaville sähköpostilla.

Teetä vanhoista kuvistasi kuvakirjoja kuvakaupassa tai valokuvavalmistamojen nettipalveluissa, kokoa parhaat vanhat kuvasi tabletille tai älypuhelimeen katsottavaksi...

Muunnamme valokuvasi; diakuvat, albumit, irtovalokuvat ja negatiivifilmit digitaaliseen muotoon hyvällä, mitatulla laadulla.

Teemme myös kaikkien yleisimpien video- ja äänikasettien ja kelanauhojen digitoinnit sekä siirrot DVD- tai CD-levyille.

1. Diakuvien, negatiivien ja valokuvien digitointi

Diakuvien ja negatiivien digitointi
Diakuvat digitoimme värikalibroidulla automaattiskannerilla lipas kerrallaan. Tavoitteenamme on mahdollisimman hyvin alkuperäistä diakuvaa vastaava kuva (katso esimerkkikuvaa). Asiakkaan toivomuksesta voimme tehdä värikorjauksia, joilla haalistuneet tai muuttuneet värit pyritään kirkastamaan mahdollisimman luonnollisiksi. Soita ja kysy!

Albumien ja paperikuvien digitointi
Valokuva-albumit ja irtokuvat kuvataskuista ym. digitoimme nopealla ja edullisella reprokuvausmenetelmällä aina A3-kokoon asti. Hauraille vanhoille albumeille tämä onkin järkevin tapa. Albumia kuvataan päältä päin selaillen, eikä sitä tarvitse väkisin painaa skannerin lasia vasten. Pienemmät albumit voidaan digitoida skannerilla, jos se onnistuu.

Käytössämme on heijastamattomilla valoilla varustettu kuvauspöytä. Kiiltävätkin kuvat saadaan digitoitua ilman heijastuksia, jotka usein häiritsevät "kotikonsteilla" hajavalossa kuvatessa.

Albumista kuvataan kansi ja sivut niiltä osin, kun sivuilla on kuvia. Yleensä sivu kerrallaan kuvaaminen on paras tapa, koska silloin saadaan myös arvokkaat kuvateksit ja mahdolliset muut liimatut liput ym. samalla mukaan. Tarvittaessa "irrotamme" kuvatulta albumisivulta kuvat erikseen käsin rajaamalla.  Katso 
esimerkkejä albumikuvista.

Paperidokumenttien digitointi
Digitoimme myös paperidokumentteja skannereilla A4 kokoon asti ja suuremmat valokuvausmenetelmällä. Voimme valmistaa esim. taloyhtiön sähköisen huoltokirjan digitoimalla siihen liittyvät paperidokumentit. Pyydä tarjousta.

Saat aina selkeän paketin
Skannatut kuvat toimitamme aina selkeässä paketissa DVD- tai CD-levyllä, jossa on kuvat järjestettynä tiedostokansioihin dialippaan tai negataskun mukaan. Koska arkistokuvat ovat suuria, n. 3-8MB (miljoonan tavun) tiedostoja, niin saat myös nopeasti avautuvat ja helposti lähetettävät katselukuvat, jotka ovat kooltaan vain n. 0,3MB.


2. Video- ja äänikasettien ja kelanauhojen digitointi ja siirto DVD:lle tai CD:lle


Videokasettien siirto DVD-levylle
Siirrämme videotallenteet VHS-kasetilta tai kamerakasetilta mpeg2, mp4 tms. tiedostomuotoon tai "elokuva DVD"-levylle. Normaalityönä tarjoamme yksinkertaisen siirron suoraan kasetilta levylle ja siihen ei kuulu mitään kuvanparannusta tai editointeja.
Kuvan laatu siis siirtyy tiedostoon / "elokuva DVD"-levylle jokseenkin samanlaisena kuin videonauhalta katsottaessa. Digitaalivideot (digital8, DV ym.) siirtyvät periaatteessa virheettömästi, mutta vanhemmissa analogisissa videoissa (VHS, VHS-C, video8, Hi8) saattaa esiintyä pieniä, joskus pahojakin häiriöitä, joita analogiseen signaaliin on tullut ajan myötä.

Normaalisti videota katsellaan ja kuunnellaan hieman alusta laadun varmistamiseksi
. Asiakkaan pyynnöstä tämä katselu voidaan jättää pois.

Siirrämme kaikki suosituimmat videokasetit:
VHS: Iso kasetti, joka toimii tavallisessa kotivideonauhurissa. Mitat 187 x 103 x 25mm
VHS-C: Kamerakasetti, joka käyttää samaa nauhaa kuin iso VHS-kasetti. Voi käyttää VHS-nauhurissa adapterin kanssa. Mitat 91 x 58 x 22mm
Video8, Hi8, Digital8: Kamerakasetti, jossa kapeampi 8mm nauha. Ei sovi VHS-nauhuriin. Mitat 94 x 62 x 14mm
mini-DV: Pieni, vain digitaalinen kamerakasetti, jossa n. 6,5mm nauha. Mitat 66 x 48 x 12mm
micro-MV: vielä miniDV:täkin pienempi, harvinainen "välikauden" digitaalikasetti. Mitat 45 x 30 x 8mm
DVCAM ja DVCPRO: digitaaliset ammattilaiskasetit. Mitat DVCAM 125 x 78 x 15mm
Siirrämme myös uudemmat, digitaaliset tallennusmuodot: tavalliset ja pienet DVD-levyt ja erilaiset muistikortit

Analogisista videomuodoista on olemassa omat "teräväpiirto"tekniikkansa: Super VHS ja Hi8. Näidenkin digitointi onnistuu meillä.

Analogiset tallennusmuodot ovat olleet yleisesti käytössä 1990-luvun lopulle ja 2000-luvun alkupuolelle saakka, jolloin digitaaliset videomuodot (miniDV, Digital8 ym.) tulivat markkinoille.


Tallennuslaatu DVD:lle määräytyy VHS-kasetin pituuden mukaan, eli montako minuuttia sisältöä talletetaan:
Tiedostomuodossa käytämme normaalisti MPEG2 muotoa, jossa tunnin mittaisesta ohjelmasta tulee noin 2GB tiedosto hyvällä laadulla tallennettuna.

Äänikasettien siirto CD-levylle
Siirrämme äänitallenteet kaseteilta CD-levyille
kuuntelematta ja korjailuja tekemättä. Äänikasettien digitoinnissakin teemme normaalityönä vain yksinkertaisen siirron suoraan kasetilta levylle ilman mitään parannuksia tai editointeja. Vaikka käytämme C-kaseteille hyvänlaatuista nauhuria, niin äänen laatu jää usein heikoksi, koska signaali nauhalla huononee ajan myötä. Musiikin laatu siis on usein vaatimaton.  Puhenauhoista (C-kasetit, sanelukoneen, puhelinvastaajan nauhat ym.) saadaan yleensä varsin selkeät tallenteet.

Normaalisti kasettia kuunnellaan alusta sen verran, että voidaan asettaa toistonopeus ja äänitystaso oikeiksi. Asiakkaan pyynnöstä tämä kuuntelu voidaan jättää pois.

Digitoimme suosituimmat äänikasetit:
C-kasetti: Perinteinen kasetti, jota "kaikki" kasettinauhurit soittivat ja joita sai musiikkikaupasta. Mitat 100 x 63 x 8-12mm
Minikasetti: Lähinnä Philipsin sanelukoneissa käytetty pikkukasetti. Koko 55 x 33 x 7mm
Mikrokasetti: Lähinnä japanilaisissa sanelukoneissa (Sony ym.)  ja puhelinvastaajissa käytetty pikkukasetti. Mitat 50 x 32 x 7mm

Tallennus tehdään normaalisti MP3 tiedostomuodossa tai "musiikki-CD"-levynä, joka toimii myös vanhoissa CD-soittimissa. MP3 tiedostoja voi toistaa esim. muistitikulta tietokoneiden, älypuhelimien, TV-vastaanottimien ja uudempien DVD-soittimien kautta.  Myös WAV ym. muodot mahdollisia. MP3 toimitukseen sisältyy myös lyhyet ohjeet, joiden mukaan äänitiedostoja voi halutessaan itse muokata ilmaisohjelmalla.

Muut ääni- ja videotallenteet
Kasettien lisäksi siirrämme talteen seuraavat tallenteet:
Kelanauhat: Tavalliset 1/4" (6,35mm) nauhat 2- tai 4-raitaisina (=2 raitaa/ puoli) nopeuksilla 4,75 ja 9,5 sekä 19 cm/s (= 1 7/8"/s ja 3 3/4"/s sekä 7 1/2"/s). Max, kelakoko 18cm
VF-50: Canon Video Floppy Disc. Magneettinen pieni "korppulevy". Koko 60 x 54 x 4mm
Mini Disc: MD-levy. Optinen pieni "korppulevy" äänen digitaaliseen tallennukseen. Koko 71 x 68 x 5mm


3. Levykkeiden ym. tietovälineiden muunnokset 

Tiedostojen pelastaminen levykkeiltä ym. tietovälineiltä on aina yksilöllinen toimenpide. Kerro tarpeesi, niin tutkimme asiaa ja teemme tarjouksen. Yksinkertaiselle 3,5 tai 5,25 tuuman levykkeen MS-DOS / Windows formaatin tiedostojen pelastamiselle on kiinteä hinta 5 €. Muista annamme tarjouksen, kun kerrot tarkemmin.
Pyrimme aina sitovaan tarjoukseen, jonka maksat, jos työ onnistuu. Jos ei onnistu, maksat vain mahdolliset postituskulut.

Esimerkkejä vanhoista tietovälineistä:  "korppu" levykkeet 3,5", "lerppu"-levykkeet 5,25", Zip-levyt, Ditto kasetit, DAT-kasetit, IDE/PATA- SCSI- Firewire-liitäntäiset kovalevyt,...)
Esimerkkejä formaattimuunnoksista:  kuvatiedostoformaattien muunnokset, videoformaattien muunnokset, vanhojen toimisto-ohjelmien formaatit (WP, Scripsit, WordStar,...), MAC tiedostoista Windows tiedostoiksi, ...
 

Peruspalvelujen hinnat

Alla peruspalveluiden hinnat.
Ei voimassa olevia tarjouksia, mutta kysy tarjousta suuremmille erille. Työn hinta riippuu monista tekijöistä ja pääsemme usein hyvään hintaan kun työmäärä saadaan pienemmäksi eikä toimituksella ole kiirettä.

PALVELUNORMAALIHINTATarkistettu hinta
Diakuvien  24x36mm digitointi. Kuvat lippaissa ohjeen mukaisesti. Resoluutio n. 3000dpi0,45€ /diaalk. 0,36 €/dia
Negatiiviliuskojen 24x36mm digitointi. 1...6 kuvaa/liuska. resoluutio n. 2400dpi0,35€ /kuva + 1€ /liuska 
Valokuva-albumin digitointi skannaus 600dpi tai reprokuvaus1 - 1,2€ / sivu
Irtovalokuvien digitointi skannaus 600dpi tai reprokuvaus0,6 - 0,8€ / kuva
Videokasettien digitointi / siirto DVD:lle  15€ /kasetti (0...4h)alk. 13  € /kamerakasetti
Videokameran miniDVD-levyt muistitikuille8€ / levy8  €/levy
Äänikasettien digitointi / siirto CD:lle 15€ /kasetti (0...2h) 
Käsittelykulut. Tämä tulee jokaiseen tilaukseen ja sisältää DVD- / tai CD-levyt. Lisäksi mahdolliset postikulut.15€ / tilaus 
LISÄPALVELUT: Kts. tarkemmin pdf-muotoinen hinnasto  

Alla muutamia hintaesimerkkejä kuvakauppaan vietynä
:
- 1kpl videokasetti DVD-levylle: 15€ käsittelykulut + 15€/kasetti, yhteensä 30€
- 100kpl diakuvia yleislippaissa digitointi: 15€ käsittelykulut + 100 diaa x 0,45€, yhteensä 60€
- 2kpl videokasettia omalle muistitikulle MP4 muodossa: 15€ käsittelykulut + 2 x 15€/kasetti, yhteensä 45€

Lisäksi hintaesimerkkejä postitse toimitettuna:
- 2kpl videokasetteja  DVD-levyille: 15€ käsittelykulut + 15€/kasetti + 4€ palautus kirjeenä, yhteensä 49€
- 2kpl 40 sivuisia albumeita digitointi:  15€ käsittelykulut +  80 sivua (sisältää kannet) x 1,2€ + palautus pakettina 9€,  yhteensä 120€
- 1 C-kasetti CD:lle + 36 dian lipas digitointi: 15€ käsittelykulut + 15€/kasetti + 36 diaa x 0,45€ + 9€ palautus pakettina,  yhteensä 55,2€
Lisäksi tietysti maksamasi lähetyspostikulut meillepäin.

Dia- ja negatiivihintamme sisältää aina :
Jos vertailet tarjouksia, vertaile myös laatua ja mitä toimitukseen sisältyy.

Toimitus- ja maksuehdot

- Käsittelykulut 15eur / erä, sisältää CD- tai DVD-levyt. Tämä hinta tulee aina "pohjalle"
- Lähetyskulut Postin kautta: kirje <3cm alle 500g  4 €,  postipaketti alle 35kg  9 €,  postiennakolla aina 15 €
Lähetyskuluja ei tule, jos teet tilauksen kuvakaupassa (kts. yhteistyökumppanimme alla/ Tilausohjeet)

- Maksu sähköpostitse toimitettavalla laskulla ennen tilauksen palauttamista tai postiennakolla.
Kuvakauppaan jätetyt tilaukset maksetaan noudon yhteydessä.
Suuremmissa töissä voidaan sopia kahdesta tai useammasta maksuerästä.

- Toimitusaika normaalisti enintään 4-6 viikkoa, yleensä selvästi lyhyempi. Työtilanteen mukaan pikatoimitus mahdollista 25% lisämaksusta.

TULOSTETTAVAT OHJEET JA TIEDOT
Hinnasto (pdf)Tilauslomake (pdf)Ohjeet, toimitusehdot (pdf)Tilausohjeet

- Tulosta  Tilauslomake ja täytä se kynällä (ei voi täyttää sähköisesti).
- Pakkaa digitoitava materiaali ja täytetty tilauslomake huolellisesti tukevaan kuoreen tai pahvilaatikkoon ja lähetä ne Tietomuuntamoon. Jätä pakkaukseen tilaa paluupostissa tuleville CD- tai DVD-levyille.
- Työn valmistuttua palautamme tulokset CD:llä tai DVD:llä materiaalin kanssa.
- Valokuva- ääni- ja osasta videomateriaalia  pidämme raakatiedostot vielä kahden viikon ajan mahdollisia korjauksia varten.


Postilähetykset ja kaikki tiedustelut suoraan Tietomuuntamoon:

Tietomuuntamo
Lammassaarentie 5 B 11
34130 YLINEN

info(ät)tietomuuntamo.fi
puh. 044 770 3386

Tilauksen käsittelyn helpottamiseksi pyydämme tulostamaan ja täyttämään mukaan tilauslomakkeen: Tilauslomake (pdf)
Nopeuttaa hieman työn vastaanottoa, jos lähetätte meille postipaketin LÄHETYSTUNNUKSEN (JJFI...) sähköpostilla tai tekstiviestinä.

Pyydämme sopimaan puhelimitse etukäteen käynnistä, koska meillä ei olla aina paikalla. Materiaalin vienti käy helpommin yhteistyöliikkeidemme kautta aukioloaikoina.Voit myös tehdä tilauksen helposti ilman postikuluja yhteistyökuvakauppojen kautta. Kts. yhteistyöliikkeet alla

Yhteistyöliikkeet

Voit viedä digitoitavan materiaalin myös suoraan yhteistyöliikkeisiin. Tampereen seudulla palvelevat seuraavat liikkeet:

Kuvakati Potrettipaja
Ylöjärvellä Soppeentie 32. Puh. 050 533 7224
Avoinna ma-pe 9-17, la 9-13
varmista aukioloajat www.kuvakati.fi
Tampereen rautatieaseman tunneli. Puh. 045 235 9490 
Avoinna ma 9-18, ti-pe 9.30-17.30
varmista aukioloajat www.potrettipaja.fiTekijänoikeudet

Tekijänoikeuslain mukaisesti kopioimme vain sellaista materiaalia, johon tilaajalla on tekijänoikeudet tai kopiointilupa. Digitointipalveluja tilatessaan asiakas vakuuttaa, että hänellä on oikeudet digitoitavaan materiaaliin. Suvun sisäisiä valokuvia kopioitaessa tekijänoikeudet ovat yleensä selvillä. Video- ja äänikasettien kohdalla rajanveto voi olla vaikeampaa, jos kasetti sisältää esim. TV-ohjelmia. Emme pysty oikeuksia tarkastamaan, mutta jätämme kopioimatta materiaalin, joka ilmeisesti on jonkin muun tahon tekijänoikeuksien alaista (esim. videokasetit, joissa on elokuvayhtiön merkintöjä tai TV-ohjelman nimiä taikka muuta kuin itse tuotettua musiikkia sisältävät C-kasetit). Lisätietoa esim. www.kopiraitti.fi / Tekijänoikeuden ABC sekä Gramex /kopiointi yksityiseen käyttöön. Huomaa erityisesti "Yksityiseen käyttöön ei saa kopioida äänitteitä niin, että antaa musiikkia sisältävän äänitteen kopioimisen ulkopuolisen tehtäväksi".